Drept MD

Acasă » Achiziţii publice » Beneficiu de discuţiune şi beneficiu de diviziune

Beneficiu de discuţiune şi beneficiu de diviziune

Statistică

 • 4.501.565 vizite

 • Beneficiu de discuţiune – facultate recunoscută de lege fideiusorului şi terţului dobânditor al unui imobil ipotecat de a pretinde creditorului urmăritor să urmărească prioritar bunurile debitorului principal (respectiv celelalte imobile ipotecate pentru garantarea aceleiaşi creanţe şi care se află încă în posesia debitorului) şi, numai dacă nu va fi îndestulat astfel, să urmărească bunurile aparţinând fideiusorului, respectiv imobilul ipotecat aflat în patrimoniul terţului dobânditor.

De asemenea, minorul sau persoana pusă sub interdicţie, urmărită în bunurile sale imobile, poate opune creditorului b.d., cerându-i să procedeze, în prealabil, la urmărirea mobilelor sale, iar în cazul în care creditorii personali ai unuia dintre soţi cer împărţirea bunurilor comune, înainte de a urmări bunurile proprii ale soţului debitor ori dacă creditorii comuni urmăresc bunurile proprii ale soţilor, înainte de urmărirea bunurilor comune, se va invoca, chiar din oficiu, b.d. Beneficiul de discuţiune se invocă pe cale de excepţie. Singur, fideiusorul sau, după caz, terţul dobânditor al imobilului ipotecat este îndreptăţit să invoce sau nu această excepţie, având într-un atare sens libertatea deplină de apreciere.

Dar admiterea excepţiei este subordonată îndeplinirii următoarelor condiţii cumulative:

 1. invocarea b.d. să aibă loc mai înainte de a se fi trecut la judecarea fondului procesului privind urmărirea fideiusorului, respectiv a terţului dobânditor al imobilului ipotecat;
 2. fideiusorul sau, după caz, terţul dobânditor al imobilului ipotecat, să indice creditorului bunurile debitorului principal susceptibile de urmărire şi să avanseze cheltuielile necesare urmăririi lor;
 3. bunurile astfel indicate să se afle în raza de competenţă teritorială a instanţei locului unde urmează a se face plata.

Nu pot fi indicate şi nu vor fi luate în considerare bunurile litigioase şi nici bunurile ipotecate pentru plata datoriei şi care nu mai sunt în posesia debitorului. B.d. nu poate fi invocat în următoarele situaţii:

 1. dacă fideiusorul sau, după caz, terţul dobânditor al bunului ipotecat, a renunţat la acest beneficiu;
 2. dacă fideiusorul s-a obligat în solidar cu debitorul principal, deoarece în această ipoteză primesc aplicare regulile din materia solidarităţii;
 3. în cazul fideiusiunii judecătoreşti.
 • Beneficiu de diviziune – facultate recunoscută de lege fideiusorului, împotriva căruia creditorul îndreaptă în exclusivitate urmărirea, de a pretinde acestuia divizarea acţiunii sale pentru a fi îndreptată împotriva tuturor fideiusorilor care garantează aceeaşi creanţă, fiecare dintre ei urmând a răspunde numai de partea de datorie ce-i revine.

B.d. poate fi invocat pe cale de excepţie, în ipoteza în care există mai mulţi fideiusori, care garantează faţă de unul şi acelaşi creditor, pentru una şi aceeaşi datorie. Principiul prevăzut de lege în această ipoteză este acela că fiecare dintre fideiusori răspunde pentru întreaga datorie. Dar acest principiu nu are valoare absolută. El poate fi înlăturat dacă fideiusorul împotriva căruia creditorul s-a îndreptat pentru tot, cere ca urmărirea să se dividă între toţi fideiusorii care au garantat acea datorie. B.d. nu poate fi invocat în următoarele cazuri:

 1. dacă fideiusorul a renunţat la el;
 2. dacă prin convenţie s-a prevăzut clauza solidarităţii între fideiusori, întrucât o atare clauză primeşte aici semnificaţia renunţării la diviziunea datoriei. În cazul fidejusiunii, solidaritatea între cofideiusori rezultă din lege, iar invocarea b.d. are ca efect încetarea acestei solidarităţi.

Sursa: LegeAZ


DreptMD te invită să laşi un comentariu (poţi solicita inclusiv parola pentru Articolele Premium)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: