Drept MD

Acasă » Achiziţii publice » INSOL International Singapore 2019 sau povestea unui judecător român în lumea insolvenței transfrontaliere

INSOL International Singapore 2019 sau povestea unui judecător român în lumea insolvenței transfrontaliere

Statistică

  • 4.955.770 vizite

Povestea începe odată cu invitațiile ce mi-au fost transmise pentru a participa la jurizarea Semifinalei Concursului internațional „The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot”, Singapore, 31 martie 2019, la lucrările celui de al XIII-lea Colocviu Judiciar Multinațional privind insolvența precum și la Conferința Regională INSOL International 2019 Asia Pacific, 2-4 aprilie 2019, Singapore.

Activitatea desfășurată în timpul cursului internațional organizat de INSOL International „Global Insolvency Practice Course”[1] în perioada 2017-2018, la care am avut acces prin intermediul unei burse internaționale[2], m-a determinat să transform visul prezenței mele la aceste evenimente în realitate. Participarea a fost posibilă din fonduri personale, fără asistența financiară din partea autorităților naționale (deși am solicitat), iar efortul nu a fost unul de neglijat. Dar sunt fericită că nu am cedat impulsului de a renunța din considerente financiare! Experiența a fost uimitoare, de aceea am simțit nevoia de a o împărtăși public, în primul rând pentru a încuraja studenții și profesorii români să se apropie de domeniul insolvenței transfrontaliere, și în al doilea rând pentru a convinge practicienii și judecătorii care activează în domeniul insolvenței, în special în cel al restructurării, că o mai strânsă interconectare cu mediul internațional este deja o necesitate.

Concursul internațional „The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot, Singapore 31 martie 2019, a fost organizat de INSOL International, International Insolvency Institute, Queensland Technology University si Singapore Management University.[3]

Am fost laolaltă academicieni, judecători, practicieni, studenți, analizând și dezbătând probleme legate de insolvența transfrontalieră. Cazul prezentat este foarte interesant, relativ ușor de abordat de către studenții proveniți din jurisdicțiile de drept civil si din sistemele de tip „common-law” și a necesitat luarea în considerare a unor serii de legi și ghiduri relevante pentru insolvența internațională, inclusiv Legea Model UNCITRAL privind insolvența transfrontalieră.[4]

Douăsprezece echipe din întreaga lume au concurat în această importantă competiție organizată la nivel mondial în domeniul insolvenței transfrontaliere, printre echipele finale în runda orală fiind și universități din Olanda, Franța și Serbia.

Pentru studenți este important să înțeleagă schimbările și provocările existente în domeniul insolvenței internaționale, dar, în același timp, să se bucure de procesul competițional, să se simtă câștigători, deoarece premiul este reprezentat de competiția însăși. Este evident că nivelul ridicat de cunoștințe și competențe cerute de concursul „Ian Fletcher Moot” presupune evaluări și concursuri anterioare riguroase, astfel încât studenții participanți sunt deja „cei mai buni dintre cei mai buni”. Este datoria judecătorilor și a cadrelor universitare să-i încurajeze pe studenți să-și exercite viitoarea activitate profesională cu pasiune, să fie ei înșiși, determinați, riguroși, dar buni și pozitivi.

Cel de al XIII-lea Colocviu Judiciar Multinațional privind insolvența, organizat de către INSOL International, Comisia ONU pentru Dreptul Comerțului Internațional (UNCITRAL) și Banca Mondială în perioada 1-2 aprilie 2019 la Singapore a reunit circa 100 judecători, funcționari publici din ministerele relevante specializați în domeniul insolvenței, în special în materia insolvenței transfrontaliere.

Din 1995, INSOL International și UNCITRAL au organizat împreună o serie de colocvii judiciare internaționale unice și deosebit de importante. Din luna martie 2007m Banca Mondială cooperează cu INSOL International și UNCITRAL pentru a organiza Colocviul Judiciar Multinațional privind insolvența.

Întâlnirea a fost relevantă prin prezentările de înaltă calitate ale celei mai recente jurisprudențe internaționale și ale problemelor actuale din domeniul insolvenței transfrontaliere, dar și prin posibilitatea acordată judecătorilor din diferite jurisdicții din întreaga lume de a discuta direct și a împărtăși opinii în legătură cu controversele apărute în practica instanțelor.

Conferința Regională Regională INSOL International, 2 – 4 aprilie 2019, Singapore.[5]

Pentru un membru al unui sistem judiciar din cadrul Uniunii Europene nu este neobișnuită participarea la seminare și conferințe internaționale, ca parte a formării profesionale continue. Deși am o experiență relevantă, trebuie să recunosc că această conferință m-a impresionat în multe feluri.

Prezentările tehnice ale Conferinței INSOL International sunt o combinație unică de concentrare practică și rigoare academică. Ele oferă participanților o oportunitate reală de a-și îmbunătăți cunoștințele despre insolvența transfrontalieră, dar și de a vizualiza viitorul acestui domeniu. Au fost dezbătute teme legate de rolul activelor din domeniul proprietății intelectuale în vederea restructurării companiilor, modul în care se poate gestiona cel mai bine restructurarea afacerilor online, precum și a componentelor digitale ale întreprinderilor tradiționale, sau procesele alternative de soluționare a litigiilor în contextul insolvenței, inclusiv utilizarea medierii și arbitrajului. De la impactul adoptării criptomonedelor si a tehnologiei blockchain asupra sistemului financiar și a valorii acestora pentru restructurare și insolvență, sau evoluțiile tehnologice, naționalismul și impactul lor asupra întreprinderilor din întreaga lume – toate sunt minunate puncte de plecare pentru dezbateri. Ca teme și tendințe comune, participantul poate vizualiza nevoia de armonizare, cooperare și de identificare a unor soluții practice.

Evenimentul a fost o oportunitate reală de a vedea comunitățile juridice internaționale, judecători, cadre universitare și practicieni, experți în dreptul insolvenței, comunicând într-o manieră cooperativă, discutând implicațiile viitoare ale regulilor și tendințelor actuale din insolvența transfrontalieră și examinând implicațiile practice ale evoluțiilor recente.

Managementul și organizarea sunt deosebite. Echipa INSOL International este uimitoare, angajată și elegantă, o prezență discretă, mereu zâmbind răbdător și de ajutor. Pentru ei, un singur cuvânt: respect!

Ca atmosferă generală, cu atât de mulți participanți, în jur de o mie, nu este greu să te simți pierdut în mulțime. Totuși, oriunde te duci, vei găsi oameni prietenoși, deschiși discuțiilor informale. Pentru mine, ca judecător, este esențială relația dintre profesiile juridice în corespondență cu noul rol al actorilor privați pentru dezvoltarea dreptului internațional al insolvenței și promovarea unei perspective mai pragmatice. Rolul academicienilor, practicienilor și judecătorilor este relevant pentru promovarea cooperării internaționale, iar Conferința INSOL oferă mediul adecvat pentru toți de a se întâlni și a găsi soluții comune pentru diferite probleme dificile generate de insolvența transfrontalieră.

INSOL International este o organizație cu un pas în prezent și altul în viitor. Ea are o viziune pentru timpul ce va fi să vină cu efecte pozitive uimitoare pentru evoluția dreptului internațional al insolvenței. 

Rămâne totuși un pic de amărăciune din această experiență. Singurul regret este acela că am fost, cred, singurul participant din România la aceste evenimente extraordinare. O întrebare la care poate vom găsi împreuna un răspuns si posibile soluții de a schimba ceva este : «De ce?» 

În prezent, circuitul informațional este atât de intens încât trebuie să recunoaștem în mod obiectiv că nu este timp să gândim în profunzime fiecare pas sau etapă în fiecare caz concret de insolvență internațională, ceea ce conduce la cerința unor soluții rapide pentru comunitatea internațională. La nivel european și nu numai, există diferențe în ceea ce privește cultura juridică, sistemele judiciare și legislative. Din cauza unor dispoziții legale și proceduri juridice naționale contencioase și incoerente, necesitatea armonizării sistemelor de drept civil și de tip „common-law” este reală. Scopul final este dezvoltarea unui mediu performant pentru acei profesioniști care se străduiesc să se conecteze la pulsul comerțului intracomunitar și extra-european.

Brexit-ul și efectele sale pot determina pentru actorii principali ai afacerilor internaționale preocuparea de a nu fi marginalizați, dar și schimbări importante, ca de exemplu polarizarea către noi jurisdicții care sunt mai flexibile și mai favorabile procedurilor rapide de restructurare și reorganizare a afacerilor.

În contextul evoluției internaționale spre o jurisdicție funcțională chiar și în domeniul insolvenței, unde criteriul nu se mai bazează pe teritorialitate, aspectele esențiale ale sistemelor judiciare sunt dezvoltarea previzibilă a dreptului material și procedural și a modului în care pot fi promovate valorile fundamentale, cum ar fi eficiența procedurală, accesibilitatea și încrederea în actul de justiție. Aceste aspecte fac parte din tendința generală de internaționalizare a sistemelor judiciare.

Întreprinderile din întreaga lume se dezvoltă rapid și devin interconectate la nivel global. Astfel cum am arătat recent într-un articol[6], această realitate de zi cu zi aduce judecătorilor, practicienilor și mediului academic noi perspective, provocări majore și nevoia de măsuri urgente în domeniul insolvenței. Una din aceste masuri poate fi conexiunea strânsă cu mediul internațional prin participarea la conferințe si programe de pregătire profesională complexe, interdisciplinare, ca o urgență pentru prezent și pentru viitorul apropiat.

[1] Disponibil aici.
[2] „The Professor Ronald W Harmer Bursary”, disponibil aici;
[3] Disponibil aici;
Disponibil aici;
[4] Disponibil aici;
[5] Dinsponibil aici;
[6] „ A judicial cookbook and recipes for international insolvency cooperation”, Eurofenix, The journal of INSOL Europe, Spring 2019, p.34-35;

Judecător Nicoleta Mirela Năstasie
Tribunalul Bucureșt

Sursa: Juridice.ro


DreptMD te invită să laşi un comentariu (poţi solicita inclusiv parola pentru Articolele Premium)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: