Drept MD

Acasă » Cursuri universitare » Drept Notarial » ORGANELE CU ATRIBUŢII NOTARIALE

ORGANELE CU ATRIBUŢII NOTARIALE


1. Instituţiui cu atribuţii notariale

Prin Legea nr. 36 / 1995 (art. 5) se statueaza institutiile ce au atributii notariale precum si competenta acestora (art. 8-13) :

 

a) Notarul public are atributii generale, in doctrina18 ridicandu-se la nivel de principiu monopolul notarului asupra actelor cu caracter notarial. Intrucat la aceasta institutie, care este elementul central al lucrarii de fata, voi reveni, nu insist asupra ei.

 

b) secretarii consiliilor locale ale comunelor si oraselor unde  nu functioneaza birouri notariale vor indeplini la cererea partilor urmatoarele acte notariale :

 • legalizarea de semnatura de pe inscrisurile prezentate de parti ;
 • legalizarea copiilor de pe inscrisuri, cu exceptia celor sub semnatura privata.

_______________

18  I. Les, op. cit., p. 336 ;

Este de remarcat conditia de baza pentru existenta competentei secretarului consiliului local si anume lipsa din localitate a unui Birou Notarial. Aceasta conditie isi gaseste ratiunea in caracterul de serviciu public al activitatii notariale, serviciu ce trebuie indeplinit si daca conditiile social-economice nu permit existenta in localitate a unui Birou Notarial.

c) actele mai sus mentionate pot fi indeplinite si de unele institutii sau agenti economici in masura in care depunerea  lor este necesara la acestea.

d) in baza legii romane precum si a conventiilor internationale la care Romania este parte activitatea notariala poate fi desfasurata si de misiunile diplomatice si oficiile consulare romanesti din strainatate. Competenta acestora, datorita realitatiilor social-economice ce ar face mai dificila acceptarea unor acte daca ar fi intocmite de catre organele cu atributii notariale din tara respectiva, este mai extinsa si se apropie de cea a notarului public.

Potrivit art. 13 din lege la cererea persoanei fizice avand cetatenia romana sau a persoanei juridice de nationalitate romana, misiunile diplomatice si oficiile consulare indeplinesc urmatoarele acte notariale :

 • – redactarea de inscrisuri in vederea autentificarii sau legalizarii semnaturii ;
 • – autentificarea inscrisurilor ;
 • – legalizarea sigiliului si semnaturilor ;
 • – darea de data certa inscrisurilor prezentate de parti ;
 • – certificarea unor fapte ;
 • – legalizarea de copii dupa inscrisuri ;
 • – efectuarea si legalizarea traducerilor ;
 • – primirea in depozit a documentelor si inscrisurilor prezentate de parti ;
 • – eliberarea de duplicate de pe actele notariale intocmite de misiunea diplomatica si oficiul consular.

Activitatile prevazute la punctele c, f si g pot fi efectuate si la cererea persoanei fizice sau juridice straine in masura in care legile si reglementarile statului de resedinta nu se opun.

Actele notariale sunt indeplinite la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, precum si la bordul navelor si aeronave sub pavilion romanesc ce se afla stationate in raza de activitate a acestor organe, precum si la domiciliul cetateanului roman ori in alt loc, daca acest lucru este prevazut in conventia internationala la care Romania si statul de resedinta sunt parti ori daca legea locala nu se opune.

Desi nu este prevazuta in Lege (art. 57) drept o competenta in materie notariala, datorita caracterului sau aflat in stransa legatura cu activitatea notariala si cu actele emanate de la aceste organe, consider ca o atributie ce tine de  competenta misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare sau de Ministerul Afacerilor Externe si supralegalizarea semnaturii si sigiliilor notarului public pentru valabilitatea actului in afara tarii sau dimpotriva supralegalizarea semnaturii si sigiliului organului emitent al actului ce provine dintr-un stat strain cu care nu avem conventii, in vederea recunoasterii caracterului autentic al acestora in cadrul activitatii notariale.

%d blogeri au apreciat asta: