Drept MD

Acasă » Cursuri universitare » Dreptul muncii

Dreptul muncii2 comentarii

 1. cristina spune:

  Buna, am si eu o intrebare, sunt angajata de 2 luni la Fourchette SRL, si am o fetita de 4 anisori, am stat cu ea in concediull medical 9 zile, kind am intrebat la directrisa cum mi se va achita concediu medic, ea mea raspuns ca dupa 9 luni lucatoare se achita acuma nu achita deloc, ii legal asa sau nu?????

  Apreciază

  • dreptmd spune:

   Bună,

   Este o decizie ilegală, întrucît perioada în care va-ţi aflat în concediu medical se plăteşte şi se comasează cu salariu, la sfîrşit de lună.

   Conform dispoziţiilor art 2 prim al Legii nr. 289 din 22.07.2004
   privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă se efectuează în modul următor:
   a) primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă se plătesc din mijloacele angajatorului, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă. În cazul şomerilor, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat din prima zi;

   b) începînd cu a şasea zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, iar în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă – începînd cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele angajatorului, indemnizaţia se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

   Conform art. 123 (1) Codul Muncii R.M., concediul medical plătit se acordă tuturor salariaţilor şi ucenicilor în baza certificatului medical eliberat potrivit legislaţiei în vigoare, iar alin. 2 menţionează că modul de stabilire, calculare şi achitare a indemnizaţiilor din bugetul asigurărilor sociale de stat în legătură cu concediul medical este prevăzut de legislaţia în vigoare.

   Apreciază

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: