Forum


ADMINISTRAŢIA: În primul rînd trebuie să-mi spuneţi tema referatului Dvs. şi disciplina la care vreţi să scrieţi lucrarea. Doi la mînă, ar fi să consultaţi atît legile în vigoare, cît şi legile vechi pentru comparaţie.


ADMINISTRAŢIA: Desigur, conform art. 39 (5) Cod de Procedură Civilă R. M., acţiunea de desfacere a căsătoriei poate fi intentată şi în instanţa de la domiciliul reclamantului dacă în grija lui se află copii minori sau dacă deplasarea lui la instanţa de la domiciliul pîrîtului întîmpină dificultăţi serioase.

La cerere, anexaţi faptele care au determinat cererea repetată a divorţului.

ADMINISTRAŢIA: Mulţumim pentru aprecierea calităţii blogului. Din păcate, nu vă pot dezvălui autorul lucrării date din motive de confidenţialitate.


ADMINISTRAŢIA: Desigur, nici nu se discută. Dacă aveţi vreun articol ştiinţific sau vreo lucrare care se vrea publicată nu doar în revistele de specialitate, sîntem deschişi spre colaborare. Vă mulţumim!


 

ADMINISTRAŢIA: Desigur. Aveţi la dispoziţie două metode, la oficiul de stare civilă precum şi în instanţa de judecată.

Articolul 36 (Desfacerea căsătoriei la oficiul de stare civilă) Codul Familiei R. M.:

(1) În baza acordului comun al soţilor care nu au copii minori comuni sau înfiaţi de ambii soţi, în cazurile cînd între aceştia nu există litigii referitoare la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă, căsătoria poate fi desfăcută de către oficiul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor soţi.
(2) La cererea unuia dintre soţi, căsătoria poate fi desfăcută la oficiul de stare civilă dacă celălalt soţ:
a) a fost declarat incapabil;
b) a fost declarat dispărut;
c) a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani.
(3) Desfacerea căsătoriei şi eliberarea certificatului de divorţ au loc după expirarea termenului de o lună din ziua depunerii cererii de divorţ.
(4) În cazul apariţiei litigiilor între soţi cu privire la copii, la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă care necesită sprijin material, desfacerea căsătoriei se face pe cale judecătorească.
(5) Dacă, după desfacerea căsătoriei de către oficiul de stare civilă, între soţi apar litigii referitoare la partaj, la întreţinerea copiilor minori sau a soţului inapt de muncă, acestea se vor soluţiona pe cale judecătorească.
Articolul 37. Desfacerea căsătoriei de către instanţa judecătorească
(1) Dacă soţii au copii minori comuni, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.36 alin.(2), sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi, desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească.
(2) Desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească şi în cazurile cînd există acordul la divorţ al ambilor soţi, însă unul dintre ei refuză să se prezinte la oficiul de stare civilă pentru soluţionarea problemei.
(3) Instanţa judecătorească va desface căsătoria dacă va constata că convieţuirea soţilor şi păstrarea familiei în continuare sînt imposibile.
(4) Dacă, în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul la divorţ, instanţa judecătorească va amîna examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe.
[Art.37 al.(4) modificat prin LP167 din 09.07.10, MO155-158/03.09.10 art.551]
(5) Dacă măsurile de împăcare nu au dat efecte şi soţii continuă să insiste asupra divorţului, instanţa judecătorească va satisface cererea respectivă.
Articolul 38. Soluţionarea litigiilor de către instanţa în procesul desfacerii căsătoriei
1) La desfacerea căsătoriei, soţii pot prezenta instanţei judecătoreşti un acord privind împărţirea bunurilor lor proprietate în devălmăşie şi plata pensiei de întreţinere a copiilor şi soţului inapt de muncă ce necesită sprijin material, indicînd mărimea acesteia, precum şi privind determinarea părintelui împreună cu care vor locui copiii minori comuni.
(2) În cazul lipsei unui acord între soţi prevăzut la alin.(1) sau dacă se va dovedi că acordul lezează drepturile şi interesele copiilor minori sau ale unuia dintre soţi, instanţa judecătorească este obligată:
a) să împartă, la cererea soţilor (a unuia dintre ei), bunurile lor proprietate în devălmăşie;
b) să determine care dintre părinţi va plăti pensia de întreţinere a copiilor minori şi mărimea acesteia;
c) să stabilească, la cererea soţului inapt de muncă, care are dreptul la pensia de întreţinere de la celălalt soţ, mărimea şi modul de plată a acestei pensii;
d) să stabilească cu cine dintre părinţi vor locui copiii minori după divorţ.
(3) Litigiile, altele decît cele expuse în prezentul articol, nu pot fi soluţionate în procesul de desfacere a căsătoriei, cu excepţia acţiunii de contestare a paternităţii la cererea soţului.
(4) Dacă, la împărţirea bunurilor proprietate în devălmăşie a soţilor, vor fi atinse interesele persoanelor terţe, instanţa judecătorească va dispune examinarea cererii respective într-un proces aparte.
Potrivit  articolul 39 (Competenţa la alegerea reclamantului) Cod de procedură civilă R. M., alin. 5, acţiunea de desfacere a căsătoriei poate fi intentată şi în instanţa de la domiciliul reclamantului dacă în grija lui se află copii minori sau dacă deplasarea lui la instanţa de la domiciliul pîrîtului întîmpină dificultăţi serioase.

78 de gânduri despre „Forum

  1. Salut,poate să mă ajute cineva la rezolvarea acestei spețe:
    În rezultatul verificării Inspecția Judiciară a constatat că sesizarea este vădit neîntemeiată, adoptând o decizie de încetare a procedurii disciplinare. În termen de 15 zile autorul plângerii a contestat la CSM hotărârea respectivă, care a menținut soluția dată de Inspecția Judiciară.
    Identificați argumentat încălcările de lege admise în speță

    Apreciază

    1. Remiteţi o adresă de email pentru ca parola să fie trimisă, precum şi denumirea articolului. Parola va fi valabilă 5 zile din momentul remiterii acesteia pe poşta electronică.

      Apreciază

  2. Buna ziua .Va rog mult sa mi dat i informatie in baza carui articol se poate contesta ordonanta de punere sub invinuire cod penal art.361 alin 2 lit.b)d)si care este termenul de contestare .(PS. merge vorba de o disp.de plata de la firma xx catre pers.fizica anul 2008…….acuma in 2016 pers .fizica a depus plangere ca nu-si recunoaste semnatura si ca a fost falsificat acest docum.primar) iar la randul sau comisariatul a ignorat art.275 din codul de procedura penala si a pornit urmarire penala ,am inaintat un demers unde am cerut incetarea urmaririi penale conf.art.275 ….si deci nici nu am primit raspuns,acuma dupa 3 luni am fost pusa sub invinuire de catre procuror.
    Multumesc,

    Apreciază

    1. Bună,

      În temeiul art. 229 prim (3), Cod de Procedură Penală RM, plîngerea se adresează, în termen de 15 zile din momentul efectuării acţiunii, inacţiunii sau de cînd s-a luat cunoştinţă de act, procurorului ierarhic superior şi se depune fie direct la acesta, fie la procurorul care conduce sau exercită nemijlocit urmărirea penală. În cazul în care plîngerea a fost depusă la procurorul care conduce sau exercită nemijlocit urmărirea penală, acesta este obligat să o înainteze, în termen de 48 de ore de la primirea ei, procurorului ierarhic superior împreună cu explicaţiile sale, atunci cînd acestea sînt necesare.

      Apreciază

DreptMD te invită să laşi un comentariu (poţi solicita inclusiv parola pentru Articolele Premium)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.