Drept MD

Acasă » Forum

Forum


ADMINISTRAŢIA: În primul rînd trebuie să-mi spuneţi tema referatului Dvs. şi disciplina la care vreţi să scrieţi lucrarea. Doi la mînă, ar fi să consultaţi atît legile în vigoare, cît şi legile vechi pentru comparaţie.


ADMINISTRAŢIA: Desigur, conform art. 39 (5) Cod de Procedură Civilă R. M., acţiunea de desfacere a căsătoriei poate fi intentată şi în instanţa de la domiciliul reclamantului dacă în grija lui se află copii minori sau dacă deplasarea lui la instanţa de la domiciliul pîrîtului întîmpină dificultăţi serioase.

La cerere, anexaţi faptele care au determinat cererea repetată a divorţului.

ADMINISTRAŢIA: Mulţumim pentru aprecierea calităţii blogului. Din păcate, nu vă pot dezvălui autorul lucrării date din motive de confidenţialitate.


ADMINISTRAŢIA: Desigur, nici nu se discută. Dacă aveţi vreun articol ştiinţific sau vreo lucrare care se vrea publicată nu doar în revistele de specialitate, sîntem deschişi spre colaborare. Vă mulţumim!


 

ADMINISTRAŢIA: Desigur. Aveţi la dispoziţie două metode, la oficiul de stare civilă precum şi în instanţa de judecată.

Articolul 36 (Desfacerea căsătoriei la oficiul de stare civilă) Codul Familiei R. M.:

(1) În baza acordului comun al soţilor care nu au copii minori comuni sau înfiaţi de ambii soţi, în cazurile cînd între aceştia nu există litigii referitoare la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă, căsătoria poate fi desfăcută de către oficiul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor soţi.
(2) La cererea unuia dintre soţi, căsătoria poate fi desfăcută la oficiul de stare civilă dacă celălalt soţ:
a) a fost declarat incapabil;
b) a fost declarat dispărut;
c) a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani.
(3) Desfacerea căsătoriei şi eliberarea certificatului de divorţ au loc după expirarea termenului de o lună din ziua depunerii cererii de divorţ.
(4) În cazul apariţiei litigiilor între soţi cu privire la copii, la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă care necesită sprijin material, desfacerea căsătoriei se face pe cale judecătorească.
(5) Dacă, după desfacerea căsătoriei de către oficiul de stare civilă, între soţi apar litigii referitoare la partaj, la întreţinerea copiilor minori sau a soţului inapt de muncă, acestea se vor soluţiona pe cale judecătorească.
Articolul 37. Desfacerea căsătoriei de către instanţa judecătorească
(1) Dacă soţii au copii minori comuni, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.36 alin.(2), sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi, desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească.
(2) Desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească şi în cazurile cînd există acordul la divorţ al ambilor soţi, însă unul dintre ei refuză să se prezinte la oficiul de stare civilă pentru soluţionarea problemei.
(3) Instanţa judecătorească va desface căsătoria dacă va constata că convieţuirea soţilor şi păstrarea familiei în continuare sînt imposibile.
(4) Dacă, în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul la divorţ, instanţa judecătorească va amîna examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe.
[Art.37 al.(4) modificat prin LP167 din 09.07.10, MO155-158/03.09.10 art.551]
(5) Dacă măsurile de împăcare nu au dat efecte şi soţii continuă să insiste asupra divorţului, instanţa judecătorească va satisface cererea respectivă.
Articolul 38. Soluţionarea litigiilor de către instanţa în procesul desfacerii căsătoriei
1) La desfacerea căsătoriei, soţii pot prezenta instanţei judecătoreşti un acord privind împărţirea bunurilor lor proprietate în devălmăşie şi plata pensiei de întreţinere a copiilor şi soţului inapt de muncă ce necesită sprijin material, indicînd mărimea acesteia, precum şi privind determinarea părintelui împreună cu care vor locui copiii minori comuni.
(2) În cazul lipsei unui acord între soţi prevăzut la alin.(1) sau dacă se va dovedi că acordul lezează drepturile şi interesele copiilor minori sau ale unuia dintre soţi, instanţa judecătorească este obligată:
a) să împartă, la cererea soţilor (a unuia dintre ei), bunurile lor proprietate în devălmăşie;
b) să determine care dintre părinţi va plăti pensia de întreţinere a copiilor minori şi mărimea acesteia;
c) să stabilească, la cererea soţului inapt de muncă, care are dreptul la pensia de întreţinere de la celălalt soţ, mărimea şi modul de plată a acestei pensii;
d) să stabilească cu cine dintre părinţi vor locui copiii minori după divorţ.
(3) Litigiile, altele decît cele expuse în prezentul articol, nu pot fi soluţionate în procesul de desfacere a căsătoriei, cu excepţia acţiunii de contestare a paternităţii la cererea soţului.
(4) Dacă, la împărţirea bunurilor proprietate în devălmăşie a soţilor, vor fi atinse interesele persoanelor terţe, instanţa judecătorească va dispune examinarea cererii respective într-un proces aparte.
Potrivit  articolul 39 (Competenţa la alegerea reclamantului) Cod de procedură civilă R. M., alin. 5, acţiunea de desfacere a căsătoriei poate fi intentată şi în instanţa de la domiciliul reclamantului dacă în grija lui se află copii minori sau dacă deplasarea lui la instanţa de la domiciliul pîrîtului întîmpină dificultăţi serioase.

76 de comentarii

 1. Inga spune:

  Buna ziua,apreciez mult acest forum.Este un ajutor concret legislativ pentru oamenii din Moldova.!!!Sinteti foarte eficienti!!!
  Acum am si eu o intrebare.Cazul meu este urmatorul:divortata cu copil minor,tatal nu a platit pensia alimentara 9ani.M-am adresat executorului judecatoresc,a fost calculata restanta la plata,expediata debitorului…pensia alimentara coontinua sa nu o plateasca.Adaug ca debitorul este cofondatorul unei societati pe actiuni.Intrebarile mele sint:cit timp dureaza recuperarea restantei;daca pe conturile bancare ale societatii,acum puse sub sechestru,nu sint bani,cum se procedeaza;ce trebuie sa fac daca continua sa nu se achite pensia alimentara.
  Un alt aspect ,pe care as vrea sa ma ajutati sa il inteleg ,este faptul ca copilul are pasaport romanesc.De acum in trecut cu mari greutati reuseam sa obtin declaratia notariala prin care tatal isi dadea acordul pentru prefectarea pasaportului nou.Copilul se afla in UE cu mama.In situatia creata este sigur ca o alta declaratia notariala nu voi avea.Dar pentru copil pasaportul Ro este unicul document pentru aflarea in UE(precedent tatal a dat acordul pentru stabilirea domiciliului in Italia).Cum as putea sa ii fac minorului alt pasaport RO ,fara a avea nevoie de declaratii di partea tatalui.
  Va multumesc anticipat.

  Apreciază

  • dreptmd spune:

   Bună,

   În primul caz, trebuie să vedeţi dacă acesta deţine careva cotă-parte la capitalul S.A. Dacă da, atunci puteţi cere, prin intermediul executorului judecătoresc sau cel al instanţei, vinderea cotei respective şi executarea creanţelor scadente. În ceea ce ţine de termenul de executare a recuperării datoriilor, legislaţia civilă nu stabileşte nici un termen, făcîndu-se apel la cel rezonabil, adică sînt executate creanţele în dependenţă de circumstanţele de facto care există. Dacă pe conturile sechestrate nu sînt surse financiare, puteţi să depuneţi, prin intermediul Curţii de Apel, o cerere de intentare a procesului de insolvabilitate, în urma căruia se vor vinde bunurile prin intemediul licitaţiei şi vi se vor plăti creanţele scadente.

   În partea ce se referă la declaraţia notarială pentru acordul perfectării buletinului. Dacă tatăl copilului refuză, puteţi să vă adresaţi prin intermediul instanţei de judecată, întru obţinerea unei hotărîri în favoarea Dvs. şi care să înlocuiască acordul celuilalt părinte.

   Apreciază

 2. Constantin spune:

  Buna ziua am si eu o întrebare,prietenei mele i sa dat o amenda la vama,si ea acum vrea sa vina in italia inapoi,daca ea plătește amenda poate trece mai repede de alea 3 luni,ce trebuie sa stea in Moldova…??

  Apreciază

 3. Mariana spune:

  Buna ziua! Am o problema cu care ne-am confruntat la intreprindere si nu stim cum sa o solutionam.
  Care este procedura de calculare a stagiului de cotizare atunci cind completam certificatul de concediu medical? Caci din anumite surse (nu stiu pe cat sint de sigure), am aflat ca la stabilirea stagiului de cotizare trebuie sa adaugam inca 3 ani pentru fiecare copil al angajatului aflat in incapacitate temporara de munca, indiferent daca acesti 3 ani de ingrijire a copilului se incadreaza in perioda de activitate a angajatului sau nu. E adevarat?

  Apreciază

  • dreptmd spune:

   Bună,

   Conform art. 5 (2), lit. b) al Legii nr. 156 din 14.10.1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat, perioadele necontributive ale asiguratului asimilate stagiului de cotizare sînt:
   b) perioada de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi.

   Prin urmare, la calcularea stagiului de cotizare se ia în considerare perioadele de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani.

   Apreciază

 4. ion spune:

  Buna seara,Care este procedura de revocare a unei procuri speciale?Se revoca doar la notarul care a eliberat-o?Multumesc anticipat.

  Apreciază

  • dreptmd spune:

   Bună,

   În principiu, procura se poate revoca atît la notarul care a eliberat-o, cît şi la orice alt notar. Puteţi întocmi şi o procură de substituire care să o înlocuiască pe cea veche, sau puteţi cere revocarea, în baza condiţiilor generale ale Codului Civil. V-am putea oferi mai multe sfaturi dacă ne-aţi spune la care legislaţie vă referiţi.

   Apreciază

 5. Luminita spune:

  Buna ziua !! am teza de licenta anul asta, cu tema :Proxenetismul. V-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta cu careva informatie. Va multumesc anticipat!!!

  Apreciază

DreptMD te invită să laşi un comentariu (poţi solicita inclusiv parola pentru Articolele Premium)

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: